Porcja makaronu – jaka to ilość?

Jednym z najlepszych makaronów są te wyprodukowane z pszenicy durum. Doskonale sprawdza się przy wielu okazjach i jest idealną bazą dla wielu dań. Zastanawiasz się ile makaronu powinnaś ugotować na kolację dla pięciu osób? Warto wiedzieć ile gram makaronu zazwyczaj zawiera jedna porcja tego produktu!

Ważenie – na sucho

Makaron należy ważyć na sucho, ponieważ po ugotowaniu każdy rodzaj makaronu ma inną objętość i absorbuje inną ilość wody. Poza tym ważąc go na sucho można dokładnie określić ilość jaka będzie potrzebna. Można sobie też poradzić bez wagi, bowiem makaron jest zazwyczaj pakowany w opakowaniu półkilogramowe lub kilogramowe, dzięki temu można mniej więcej oszacować ile gram będą miały na przykład dwie garście. Dobrze jednak zaopatrzyć się w wagę kuchenną, która przyda się zarówno przy makaronach jak i przy gotowaniu innych dań oraz przy pieczeniu.

Ile ma jedna porcja?

Zależnie od tego czy wybiera się makaron z pszenicy durum suchy czy wybiera się makaron świeżo zrobiony w domu to ilość porcji będzie inna. W pierwszym przypadku będzie to od 85 do 100 gram na pełen, porządny posiłek. Natomiast, jeżeli makaron ma być spożyty tylko jako przekąska w sałatce, czy jako część przystawki, albo po prostu jedno danie z wielu to można zmniejszyć jego ilość do około 50 gram na jedną porcję. Jeżeli chodzi natomiast o świeży makaron to każda porcja będzie większa o około 20 – 30 gram, w zależności od rodzaju. Tak przygotowany makaron wystarczy ugotować, a potem podać z ulubionymi dodatkami. Makaron to pełnowartościowe danie, które warto często spożywać, a do tego jest łatwe do przygotowania.

Recommended For You

About the Author: ilawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *